Ghid pentru parinti: pregatirea copilului pentru spital

PREGATIREA COPILULUI PENTRU SPITAL

Internarea in spital , sau un simplu consult in policlinica pot fi stressante, sau chiar inspaimantatoare pentru un copil. De aceea pregatirea psihologica a acestui moment este de o foarte mare importanta. 

 

CE II SPUNEM COPILULUI INAINTE DE A MERGE LA SPITAL

Vorbiti cu copilul Dvs. si spuneti-i cu onestitate motivul pentru care trebuie sa mearga la spital. Daca aveti un copil cu varsta sub 6 ani, spuneti-i cam cu 2 zile inainte. Daca are varsta peste 6 ani, spuneti-i cu 1-2 saptamani inainte de vizita la spital. Aceasta ii va da timp sa se pregateasca, punandu-va intrebari si vorbind cu Dvs despre lucrurile care il preocupa. Folositi cuvinte simple, pe care copilul le poate intelege. Fiti atenti atunci cand faceti glume cu copilul in legatura cu mersul la doctor( de ex. Daca nu mananci tot o sa mergem la doctor sa-ti faca o injectie!) intrucat acestea pot declansa un stress inutil atunci cand copilul trebuie sa mearga la spital.

 

IDEI SI SFATURI PRACTICE

 • In functie de varsta copilului jucati-va cu el „de-a spitalul”, bandajand un ursulet, ascultand inimioara papusii preferate, luandu-i temperatura sau dandu-i” medicamente” 
 • Fiti pregatiti sa fiti intrebati de catre copil de mai multe ori aceleasi lucruri despre vizita la spital. De cate ori ii raspundeti el „absoarbe” mai multe informatii si primeste reasigurari ca totul va fi bine
 • Planificati impreuna ce sa luati in bagaj pentru internarea in  spital: alegeti o jucarie, ursulet , sau paturica preferata, chiar daca sunt vechi sau uzate.

Alegeti impreuna pijamaua si articolele de toaleta pe care le veti lua, atat pentru copil cat si pentru Dvs., daca intentionati sa va internati impreuna  cu el, ca insotitor.

Alegeti un joc, sau mai multe pentru perioada internarii.

Alegeti cateva poze ale membrilor familiei si animalutului preferat, pe care sa le includeti in bagaj.

 • REASIGURATI-L CA VETI STA CU EL!
 • IN CAZUL IN CARE NU DORITI/ NU PUTETI SA VA INTERNATI CA INSOTITOR ASIGURATI-L CA VETI VENI SA-L VIZITATI!

PARINTELE INTERNAT ARE POSIBILITATEA SA STEA CU COPILUL PANA CE ACESTA „ADOARME”(ARE LOC INDUCTIA ANESTEZIEI GENERALE) SI SA STEA CU EL IN SALONUL DE TREZIRE.

TOTI PARINTII AU POSIBILITATEA SA-SI VIZITEZE COPIII INTERNATI, ATAT IN SECTIA DE CHIRURGIE PEDIATRICA, CAT SI IN TERAPIE INTENSIVA, CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE!

 • NU UITATI SA ADUCETI DOCUMENTELE MEDICALE RELEVANTE ALE COPILULUI PRECUM SI MEDICATIA CRONICA PE CARE ACESTA O IA (DACA ESTE CAZUL)!

 

PE PARCURSUL INTERNARII

Aveti grija sa va alimentati si hidratati corect si sa va odihniti suficient, astfel incat sa fiti „in forma” pentru ca sa va puteti ajuta copilul.

Tineti minte ca ingrijirea unui copil bolnav poate fi un eveniment obositor si inspaimantator pentru un parinte!

PARINTII CARE DORESC POT SA SE INTERNEZE CA INSOTITOR, IMPREUNA CU COPIII LOR, IN SALOANE OBISNUITE SAU IN REZERVE DOTATE CU BAIE PROPRIE, TV PRIN CABLU, ETC.

COPIII INTERNATI PE SECTIA DE CHIRURGIE SI ORTOPEDIE PEDIATRICA BENEFICIAZA DE PROGRAMUL „TERAPIE PRIN JOC” IN CARE UN EDUCATOR PROFESIONIST, D-NA GEANINA MACOVEI SE JOACA CU COPIII INTERNATI IN SPITAL, ANTRENANDU-I IN ACTIVITATI RECREATIVE SI EDUCATIVE! ACEST PROGRAM ESTE O INITIATIVA A ASOCIATIEI”TRUST ORFELINAT UNGURENI”, INCEPUT IN 1992 PENTRU COPIII SPITALIZATI SI SE BUCURA DE UN SUCCES DEOSEBIT IN RANDUL MICUTILOR PACIENTI!

INCLUDE O CAMERA DE JOACA SI UNITATI MOBILE CU JUCARII.

 

LA REVENIREA COPILULUI ACASA

 • Nu este neobisnuit ca un copil care a fost internat sau operat sa aiba un comportament modificat la revenirea acasa. Aceasta insemnand ca poate sa caute mai multa atentie din partea parintilor, sa vrea sa fie tot timpul impreuna cu ei, sa reinceapa sa-si suga degetul. Toate aceste modificari sunt normale.
 • CONTINUATI CU RUTINA ZILNICA A COPILULUI, ACORDATI-I TIMP, RABDARE SI INTELEGERE SI VA REVENI CURAND LA COMPORTAMENTUL DE DINAINTEA OPERATIEI/INTERNARII.
 • Fratii si surorile copilului pot sa aiba modificari de comportament, cautand mai mult sa fie in centrul atentiei si sa fie mai atasati de parinti. si pentru ei s-a petrecut o schimbare, astfel incat este necesar sa le explicati ce se intampla si sa-i implicati in ceea ce faceti. 
 • NICIODATA NU AMENINTATI COPILUL CU REVENIREA LA SPITAL CA PEDEAPSA PENTRU UN COMPORTAMENT CARE NU VA PLACE!

Termeni si conditii

 • Sliding sidebar

  This is a fully flexible four column sliding sidebar. You can modify or disable it in Theme Options.
  Let us know what you think

  You can contact us via email button below or submit online