Despre anestezie si terapia durerii

readmin Fără categorie Comentariile sunt închise pentru Despre anestezie si terapia durerii

 DESPRE ANESTEZIE SI TERAPIA DURERII 

Anestezia si managementul durerii au o importanta vitala in tratamentul si recuperarea pacientilor internati in Sectia de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Medicii anestezisti din Compartimentul de Anestezie Pediatrica asigura copilului Dvs o ingrijire deosebita, in care siguranta  pacientilor este pe primul loc.

Medicul anestezist va evalua copilul inainte de operatie, alegand tehnica anestezica cea mai potrivita. De aceea este de importanta cruciala sa-i furnizati medicului anestezist informatii complete legate de starea de sanatate a copilului Dvs. atunci cand veti discuta cu el, la vizita preanestezica. Aduceti cu Dvs la spital toate documentele medicale relevante, precum si medicatia cronica a copilului in cazul in care acesta ia un tratamentat.

Atat micutii pacienti cat si parintii lor vor primi informatii complete despre ceea ce se va intampla atat inainte de operatie cat si dupa operatie.

Atat in sala de operatie cat si in saloanele de terapie intensiva pacientii sunt atent monitorizati, folosind echipamente de ultima generatie, astfel incat sa fie in deplina siguranta.

Personalul este extrem de experimentat in ingrijirea copiilor si se perfectioneaza  permanent prin cursuri si workshop-uri de educatie medicala continua, certificate de Colegiul Medicilor din Romania si de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania.

In perioada postoperatorie pacientul va primi medicatie impotriva durerii, astfel incat sa aiba un confort perioperator cat mai bun.

De obicei,parintele internat impreuna cu copilul poate sta alaturi de acesta pana in momentul in care copilul „adoarme”(are loc inductia anestezica), astfel incat copilul sa fie cat mai linistit. In cazul in care operatia este una de urgenta, parintele este foarte anxios sau in alte circumstante acest lucru nu va fi posibil.

Parintii care nu sunt internati impreuna cu copiii lor vor putea sa-i viziteze in saloanele de terapie intensiva , conform legislatiei in vigoare (Ord 1284/2012)

 

                    INFORMATII PENTRU PARINTI

                  ANESTEZIA SI TERAPIA DURERII 

O operatie este intotdeauna un eveniment important in viata unui copil. Spitalul poate insa sa fie o experienta pozitiva. Parintii au un rol extrem de important in pregatirea copilului astfel incat acesta sa nu fie inspaimantat de ceea ce se va intampla.

Aceste informatii va vor ajuta sa intelegeti la ce sa va asteptati atunci cand copilul Dvs. este anesteziat. Puteti citi aceste informatii, impreuna cu copilul, ca pe o carte cu povesti. Dati-i sansa sa va spuna ceea ce il preocupa si raspundeti-i cu onestitate la intrebari.

Evitati sa mintiti copilul cu privire la procedurile care vor fi facute, chiar daca Dvs considerati ca acest lucru ar fi linistitor pentru el.

Daca Dvs aveti neclaritati, discutati-le impreuna cu anestezistul Dvs inainte de operatie.

CE ESTE UN ANESTEZIST 

Anestezistul este un medic care s-a specializat in Anestezie si terapie Intensiva, dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina. Este persoana calificatacare, in functie de natura operatiei, varsta si antecedentele copilului, stabileste tipul de anestezie, o administreaza si raspunde de mentinerea functiilor vitale in timpul anesteziei si asigura trezirea sigura si confortabila la sfarsitul operatiei. Copilul va fi monitorizat pe tot parcursul anesteziei (tensiune arteriala, puls, respiratie, temperatura).

DE CE ESTE NECESAR POSTUL PREOPERATOR 

Noi stim ca nici unui copil nu-i place sa fie flamand sau insetat, insa inainte de operatie acest lucru este absolut obligatoriu. Daca nu-l respectati cu strictete operatia va fi amanata.

Motivul este acela ca alimentele si lichidele din stomac ar putea ajunge i in plamani in timpul initierii anesteziei, atunci cand reflexele protectoare de tuse si inghitire sunt abolite. Acest lucru ar duce la o conditie extrem de severa, numita pneumonie de aspiratie, care poate fi fatala.

ESTE ABSOLUT NECESAR CA, DIN MOMENTUL INTERNARII SA NU ADMINISTRATI COPILULUI ALIMENTE SI LICHIDE DECAT LA INDICATIA PERSONALULUI MEDICAL!

INAINTE DE OPERATIE COPILUL NU VA BEA LICHIDE CLARE (APA, CEAI) CU 2 ORE INAINTE DE OPERATIE.

NU VA MANCA NIMIC SOLID CU 6 ORE INAINTE DE OPERATIE.

ATENTIE!  LAPTELE (DE VACA SAU FORMULA) SE COMPORTA CA UN ALIMENT SOLID INTRUCAT SE”BRANZESTE” IN STOMAC.

LAPTELE MATERN ESTE PERMIS CU 4 ORE INAINTE.

NU SUNT PERMISE ACADELE SAU GUMA DE MESTECAT CU 6 ORE INAINTE DE OPERATIE!

IN CAZUL IN CARE INTERVENTIA CHIRURGICALA ESTE UNA DE URGENTA  POSTUL PREOPERATOR VA FI INSTITUIT DE LA INTERNAREA IN SPITAL  SI VETI PRIMI INFORMATII SUPLIMENTARE DE LA MEDICUL ANESTEZIST DE GARDA.

MEDICATIA CRONICA A COPILULUI va fi continuata pana in dimineata operatiei, inclusiv, daca nu sunteti instruit altfel de catre medicul anestezist.

 

VIZITA PREANESTEZICA 

Anestezistul Dvs va dori sa afle:

 • ora la care copilul a mancat si a baut lichide ultima oara
 • daca a fost racit, a avut tuse sau febra in ultimele saptamani
 • antecedente anestezice sau probleme legate de anestezie la alti membri ai familiei
 • reactii alergice
 • istoric de astm, bronsita, probleme cardiace, alte afectiuni
 • daca ia vreo medicatie cronica
 • daca are vreun dinte mobil

Este util sa aduceti cu Dvs toate documentele medicale relevante ale copilului.

 

PREZENTA PARINTILOR IN CURSUL INDUCTIEI ANESTEZIEI 

Unul dintre parinti poate acompania copilul pana cand acesta”adoarme”(are loc inductia anesteziei), daca este internat ca insotitor si echipat adecvat. Daca insa sunteti foarte anxios si suparat este mai bine sa nu fiti prezent, intrucat toata anxietatea Dvs se va transmite copilului, facand inductia anestezica mai dificila. In anumite situatii nu veti putea fi prezent (interventii de urgenta, etc).

Este un lucru normal sa fiti emotionat atunci cand copilul Dvs este anesteziat, mai ales atunci cand inductia este intravenoasa si copilul isi pierde rapid starea de constienta.

Amintiti-va insa ca VOM AVEA INTOTDEAUNA MARE GRIJA DE COPILUL DVS!

SEPARAREA DE PARINTI 

Sugarii mai mici de 6 luni sunt cel mai putin stressati de separarea de parinti si mediul familial si interventia chirurgicala are impactul psihologic cel mai mic, chiar daca este una majora.

Copiii intre 6 luni si 4 ani sunt cel mai vulnerabili, pentru ca la ei anxietatea de separare este maxima. Sunt destul de mari incat sa-si aminteasca evenimentele neplacute, insa prea mici ca sa realizeze necesitatea operatiei si spitalizarii. Aceasta grupa de varsta beneficiaza cel mai mult de prezenta parintilor .Cei foarte anxiosi pot primi o premedicatie care sa-i ajute sa-si invinga anxietatea.

Scolarii sunt mai putin stressati de separarea de parinti si mai mult preocupati de procedura chirurgicala. Uneori ei prefera sa nu fie insotiti de parinti.

 

CARE SUNT DIFERITELE TIPURI DE ANESTEZIE

 

ANESTEZIA GENERALA

Inductia anesteziei generale se poate face fie pe cale inhalatorie (copilul respira un amestec de gaz anestezic si oxigen) cu ajutorul unei masti faciale, fie pe cale intravenoasa (prin administrarea substantelor anestezice pe la capacelul branulei).

In ambele situatii, dupa ce copilul a adormit, poate fi necesara plasarea unei sonde de intubatie si controlarea respiratiei pana la sfarsitul operatiei. Deoarece aceasta este in contact cu corzile vocale este posibil sa apara senzatie de „durere in gat” sau voce ragusita dupa operatie.

Copilul va fi hidratat cu ajutorul unei perfuzii intravenoase.

 

ANESTEZIA REGIONALA:

Reprezinta o modalitate de a bloca senzatia de durere provenita de la membre sau de la o anumita parte a corpului in cursul operatiei si un timp dupa ce aceasta s-a terminat. cu ajutorul unui anestezic local.Exista un mare numar de tehnici de anestezie loco-regionala prin care majoritatea partilor corpului pot fi „amortite”. La copil aceste tehnici se realizeaza de obicei dupa ce acesta a fost sedat sau anesteziat. Cele mai des folosite sunt anestezia spinala(rahianestezia) si anestezia epidurala.

1.Anestezia epidurala: cu ajutorul unui ac special introdus intre vertebre se plaseaza un tub subtire, numit cateter, in spatiul peridural. Dupa plasarea cateterului acul este indepartat si cateterul este fixat cu leucoplast de tegumente. Pe acest cateter se injecteaza un anestezic local, care-si exercita efectul, actionand pana la nivelul dorit. Dupa interventii chirurgicale majore, anestezicul local este injectat printr-o pompa de infuzie , avand drept scop combaterea durerii postoperatorii.

2. Anestezia caudala: are acelasi principiu ca si cea epidurala, insa anestezicul local se injecteaza in partea inferioara a coloanei vertebrale.

3.Anestezia spinala: anestezicul local se injecteaza folosind un ac foarte subtire. Odata cu analgezia(lipsa durerii) apare pentru o perioada limitata de timp si blocarea miscarilor membrelor inferioare.

4.Anestezia locala:pielea din jurul zonei operate se infiltreaza cu anestezic local, producand analgezie pe o suprafata limitata.

Nici una dintre tehnicile anestezice nu este lipsita de riscuri sau complicatii!

Anestezia moderna este sigura si complicatiile sunt rare.

Personalul nostru este calificat sa trateze complicatiile atunci cand apar!

SALONUL DE TERAPIE INTENSIVA 

Orice pacient care a fost anesteziat trebuie sa petreaca o anumita perioada de timp in salonul de Terapie Intensiva (Reanimare). Durata de timp pe care o va petrece aici depinde de complexitatea operaiei si de tipul si durata anesteziei pe care a primit-o. aici, copilul Dvs este ingrijit de personal calificat iar functiile vitale ii sunt urmarite cu ajutorul unor monitoare performante, similare celor din sala de operatie. Pentru a-l ajuta sa se trezeasca va primi oxigen suplimentar cu ajutorul unei masti faciale.

Personalul sectiei va urmari:

 • trezirea adecvata din anestezia generala
 • se va asigura ca nu are dureri si ca este cat mai confortabil, folosind in acest scop  medicatie analgetica
 • se vor combate greturile si varsaturile  postoperatorii, in cazul in care acestea apar
 • se va urmari pacientul pentru a nu apare sangerare excesiva de la locul operatiei
 • se va continua hidratarea prin perfuzii, inceputa intraoperator , daca este cazul, sau se va urmari reluarea tolerantei digestive dupa operatie.

Din salonul de reanimare copilul se va transfera in salonul sau rezerva de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, atunci cand este constient, cooperant, stabil cardio-respirator, capabil sa tolereze lichide, capabil sa se mobilizeze, nu prezinta greturi/varsaturi, nu sangereaza la locul operatiei.

DUPA OPERATIE 

Problemele obisnuite care pot aparea dupa operatie sunt:

 • Durerea postoperatorie-care va fi combatuta cu analgezice care se vor administra atat in mod regulat cat si la  nevoie. Ele se incep din sala de operatie pentru ca pacientul sa se trezeasca cat mai confortabil posibil
 • Greturile si varsaturile postoperatorii-apar mai ales dupa anumite tipuri de operatii(ORL, strabism, testicul, ovar). In ultimii ani incidenta lor a scazut considerabil datorita aparitiei unor noi medicamente care le previn/combat.
 • Sangerarea/invinetirea  la locul operatiei-daca aceasta este mai abundenta decat in mod normal se anunta imediat chirurgul
 • Agitatie la trezirea din anestezia generala-relativ frecventa la copii
 • Durere in gat, dureri musculare, durere de cap
 • Vedere dubla sau incetosata

 

PLECAREA ACASA 

In functie de interventia chirurgicala pe care copilul a suferit-o si de evolutia postoperatorie, echipa chirurgicala decide momentul externarii.

 

PE HOLUL DINTRE SECTIA DE CHIRURGIE SI ORTOPEDIE PEDIATRICA SI COMPARTIMENTUL ATI-COPII SE GASESC PLIANTE INFORMATIVE DESPRE ANESTEZIA GENERALA!

 

Termeni si conditii

 • Sliding sidebar

  This is a fully flexible four column sliding sidebar. You can modify or disable it in Theme Options.
  Let us know what you think

  You can contact us via email button below or submit online